GKD Metal Fabric - Telling Stories Through Science: Bass Biology Building, Stanford University, Palo Alto, CA

Nominee
ORIGIN
With the completion of the Anne T. and Robert M. Bass Biology Research Building at Stanford University, biology faculty and students that were once spread across campus were brought together under one roof. The five-story structure is dedicated to research in life sciences, providing a shared environment that fosters intellectual and social interaction. The building sits as the cornerstone of Stanford’s new quad, connecting with the School of Medicine via a pedestrian axis called Discovery Walk.
After the architectural process was complete, Stanford desired an additional layer of design to crown the new building, especially given its high-profile location. Knot, a firm specializing in landscape architecture and experiential graphic design, was hired to concept this next phase of design.
“Stanford’s approach was very thoughtful,” said Michael Yun, Knot Principal, Director of Anti-Disciplinary Design. “We were tasked with telling stories of science in a non-literal, abstract way and were given broad artistic license to explore multiple themes and variations.”
Knot designers created a one-of-a-kind interactive public art piece called Morphogenesis.

A BEACON OF SCIENCE
Morphogenesis is the first installation that connects user interaction with a large-scale media mesh platform. Based on Alan Turing’s theory of Morphogenesis, which describes how spots and stripes manifest in nature, users of Morphogenesis interact with a generative algorithm by manipulating parameters via a touchscreen at the building’s main entrance.
Users play with the interactive interface and by saving the patterns they create, those settings populate the permanent art piece shown on the display. The longer this generative artwork is running, the more diverse its content will become.

SPECIFICATION
With the intent for this public art to be highly visible and interactive, the design team saw an opportunity to install it on a glass bridge spanning Discovery Walk. GKD Metal Fabrics was to fabricate the 32-foot-tall display using its proprietary product, GKD Mediamesh®.
Mediamesh is a stainless steel mesh interwoven with LED lights. Easily installed over any building surface, Mediamesh is ideal for large scale applications and can cover four times the surface area of traditional media displays with as much as 80% less electricity. With up to 60% transparency, the mesh still allows for natural daylighting.
“Stanford wanted to have impact, something that was large-scale and took advantage of the position on campus,” said Yun. “Mediamesh was most appropriate because it’s an architectural material and perfect for the scale of the piece.”
The team ran into seismic issues related to building codes that disallowed placing the media mesh onto the building’s exterior. Their response was to hang the media facade between large glass panels located just inside the building envelope.
Mediamesh’s finished quality added to the interior space for pedestrians crossing the bridge span rather than detract from it. As an interior product, noise and heat were also a non-issue. Mediamesh uses electronic power supplies which are extremely efficient and do not require energy-consuming fans.

CHALLENGE
While the project ran smoothly, it was not without its inherent challenges.
“The biggest thing was attention to detail,” said Mike Leonard, Assoc. AIA, DSCE, GKD Technical Director of Mediamesh Systems. “Knowing that we were going to have potentially thousands of people interacting with it every day, we had to make sure it was clean and safe. With it located in one of the worst seismic zones in the United States, safety was also a design concern. Logistically, it was a fast-paced project on a busy campus and we had to crane the mesh crates through windows because there were no freight elevators or other transport large enough to accommodate delivery of the materials.”
One unique requirement of the project team was determining how to engineer an interactive interface to control a 32-foot tall Mediamesh. Morphogenesis functions using custom-coded touch sensors that integrate hardware and software for user interaction with a kiosk that serves as a visual synthesizer to create an infinite variety of moving patterns and colors.
Visibility also took careful evaluation. “With every project we evaluate the viewing angles of the display and customize where the LEDs are targeted,” continued Leonard. “We conduct a viewing angle analysis of the site and the location of the screen to ensure the impact of the display is at optimal brightness.”
In this particular case, the display is located behind glass with the intent to display to an exterior viewing audience. This required a careful calculation of brightness to the outside as well as reflection level into the room behind it.

RESULTS
Morphogenesis realized Stanford’s vision for abstracted storytelling. The design team created and deployed a new typology of interactive, public art that leverages large-scale digital signage technology in new ways. The resulting impact of Morphogenesis extends beyond the building and adjacent plaza, providing a beacon that draws visitors from Stanford’s medical campus into the science quad.
“We really had a great team including GKD,” commented Yun. “It was very collaborative and we worked hard to develop a completely unique approach to something that nobody had ever done.”
The resulting display was also completely in line with the design team’s expectations. “From the beginning, we had an idea of how we wanted it to look and feel,” said Yun. "The first day we had the display up and running the piece, we were standing on Discovery Walk to see how it looked. I said, ‘Wow, this looks exactly like the rendering. It’s exactly as we envisioned it.’”

Sustainability

See Description

Awards

None

Notes

PROJECT PARTNERS
Anderson Krygier
Ennead Architects
Flad Architects
Knot

825 Chesapeake Drive
Cambridge MD 21613
United States
(800) 453-8616
https://www.gkdmetalfabrics.com/
Best of 2020 Best of 2020
archinterious.com, adexawards.com & designjournalmag.com is part of Archinterious/ADEX Awards™. All content, graphics are copyright © with publisher. Any commercial use or distribution without the express written consent of publisher is strictly prohibited.
Copyright © 2020 Design Journal / Archinterious /ADEX Awards™,
23371 Mulholland Dr. #253, Woodland Hills, CA, 91364, United States.
All Rights Reserved.